Stervensbegeleiding

Als je niet weet hoe te sterven, wees dan niet ongerust
de natuur zal u in een oogwenk op de hoogte brengen.
de natuur zal dit doen op die wijze die voor u
precies de juiste is:
precies de juiste is: maakt u zich maar niet ongerust.

Montaigne, 16e eeuw

Vanuit mijn levenslange fascinatie voor het moment van sterven en de weg erna heb ik me in 2008 aangesloten bij de de opleiding van de fourwindssociety van Alberto Villoldo.

Daar werd gesproken over bewust leven, bewust sterven. Het idee dat dat met elkaar te maken heeft en dat mensen vaak sterven zoals ze geleefd hebben. En dat het dus mogelijk zou zijn daar invloed op uit te oefenen.

Eerst werd er van mij gevraagd het medicijnwiel te doorlopen, dat wil zeggen, mijn eigen leven onder de loep te nemen, op een intensieve manier. Zo kreeg ik inzicht in mijn leven, reactiepatronen, overlevingsmechanismen en kwaliteiten. Pas aan het eind van de opleiding kwam het stervensproces aan de orde.

Het raakte mij diep en ik heb me vervolgens aangesloten bij een hospice waar ik heb kunnen ervaren wat de laatste periode in een leven met mensen kan doen. Hoe verschillend mensen overgaan naar de andere wereld voor zover ik daar zicht op kon hebben.

Het besef dat je daar een keus in hebt en het verlangen daar een steentje in te kunnen bijdragen heeft gemaakt dat ik stervensbegeleider ben geworden.

Ik heb me verder verdiept via het NIS (Nederlands Instituut voor Stervensbegeleiding) in Utrecht waar ik een tweejarige opleiding volgde.

Terwijl het bij de Fourwinds Society ging over de stervensbegeleiding van de sjamaan, die meereist met de ander voor en na het overlijden, bepaalde rituelen kan uit kan voeren zoals de sjamanen in het regenwoud en hoog in de bergen dit al eeuwen doen, ging het hier op een andere manier.

Ik leerde over begeleiding bij verschillende culturen, wat de gebruiken zijn en de eventuele wensen. Vooral werd er uitgedragen te begeleiden zonder enig oordeel, de persoon die je begeleid volledig te accepteren zoals hij/zij is en in stilte aanwezig te kunnen zijn.

Als vrijwilliger aan bed werk ik momenteel in het Jacobshospice in Den Haag.

Een aantal keer heb ik nu iemand begeleid en het was een enorme eer een stukje mee te mogen reizen met de reis van de ander. De reis die we tenslotte allemaal zullen gaan maken.

Mocht je meer willen weten dan is er de mogelijkheid voor een ontmoeting en/of een gesprek. Neem dan even contact met me op op info@spiritflute.nl   of 06-28300223

Warme groet,
Eline van Esch

www.dyingconsciously.org

www.nis-stervensbegeleiding.nl

Aan te raden literatuur:

  • Berichten van een naderend eind- Pauline de Bok
  • Leven en dood omarmen- Lief, Judith
  • Het licht van afscheid- Christine Longaker
  • De kunst van het mediteren- Matthieu Ricard
  • Geloven in leven- Steemers van Winkoop

Voor geïnteresseerden van het Tibetaans Boeddhisme:

  • Het Tibetaans boek van leven en sterven- Sogyal Rimpoché
  • Het geïllustreerde Tibetaanse dodenboek -Hodge, S.en M. Boord
  • Leven in vrede, sterven in vrede- Dalai Lama
  • Over de dood- Dalai Lama/ Jeffrey Hopkins
  • Sterven is meer dan doodgaan- Lama Shepen/ Hookham